maandag 16 april 2012

Stof zijt gij

We hebben een nieuw vraagstuk: namelijk wat doen we voor grafsteen? Doen we de oude grafsteen of doen we een nieuwe. Niemand van de Geschwister vindt de oude grafsteen van Vati's graf mooi.  Roodmarmer, vierkant, plat, vlak, glad. Maar wat dan wel? Willen we aansluiten bij de oude steen, of iets anders. En: gaat iemand van ons nog wel eens naar Emmen, straks? Veegt iemand de steen? Watert nog iemand de plantjes?

We oriënteren ons op wat er is. Twee van ons bezoeken Zorgvlied te Amsterdam, een van ons een begraafplaats te Zeist, twee van ons de firma Norvold Memorials te Soesterberg. Daar is een verzameling van alle soorten stenen. Ongepolijst. Je weet niet wat je ziet. We gaan ook nog langs bij begraafplaats Den & Rust te Bilthoven, omdat ik daar ook moet zijn. Om een idee te krijgen. Deze hieronder vind ik wel mooi.

Te Bilthoven krijg ik vervolgens in sneltreinvaart 78 sheets met nieuwe 'verrekenmodellen' gepresenteerd. Na afloop vragen de heren of het de moeite waard was om helemaal naar Bilthoven te komen. Ach, zeg ik, ik moest toch ik Soesterberg zijn om een grafsteen uit te zoeken.*Slik*, doen de kelen van de heren.

Te Bilthoven wordt ook een natuurbegraafplaats ontwikkeld, zónder stenen. Dat spreekt me ook wel aan. Stof zijt gij, tot stof zult gij wederkeren.

Geen opmerkingen: