zondag 22 april 2012

And Venus was her name

'Classic Albums' is een serie documentaires over pop- en rockalbums. Deze aflevering gaat over het album 'At Home' van Shocking Blue, dat in de jaren zestig werd opgericht door Robbie van Leeuwen en  in 1970 als eerste Nederlandse band de bovenste plaats in de Billboard Hot 100 behaalde met de single 'Venus'. Van Leeuwen wordt wel het grootste levende enigma uit de Nederbeat genoemd. 

De documentaire gaat alleen over de elpee, Van Leeuwen krijgt geen vragen over hoe hij de afgelopen decennia heeft doorgebracht, waarom hij alle publiciteit gemeden heeft en zich in grote afzondering van de popwereld heeft gehouden. 

Het is wel ontroerend om al die aan de muziek toegewijde mannen te zien. Ze zijn al in de zestig, maar zien er allemaal nog uit als kleine jongens.

Bobby en ik hebben nog een heel gesprek over Mariska Veres die - behalve dat ze prachtig, diep, soulvol en sensueel zong -  er volgens de mannen betoverend uitzag. Voor een elfjarig jongetje, vertelt Bobby, was ze een fantastisch vrouwspersoon. Als elfjarig meisje vond ik haar (als ik haar al zag) vooral heel erg opgeverfd. Gedanst heb ik wel veel op Venus. Maar dat was later.


Geen opmerkingen: