donderdag 19 april 2012

Maartje

Maartje van Weegen gaat per 1 september 2012 met pensioen. Raar moet dat zijn: het is een item voor de journaals. Ze heeft 41 jaar Nederlands televisie- en radiowerk op haar naam staan. Deze foto is van 1978.

Ze zit bij DWDD om over die 41 jaar te praten. Wonderlijk fenomeen. Volgens mij was ze niet lang altijd even gewaardeerd, net zo min als Mies Bouwman dat indertijd was, maar als ze eenmaal stoppen zijn ze in een keer grote monumenten van de radio en tv. Mooie fragmenten zien we. Onder meer van haar interview met wijlen Koningin Juliana en Prins Bernhard. De echtelieden kibbelen wat af, en Maartje ziet daar vooral de liefde in. Wat Matthijs van Nieuwkerk dan weer verbaast.

Ik hoor haar best vaak op de radio. 'k Moet wel in de auto zitten. Haar teksten over muziek die ze laat horen zijn altijd interessant en ook voor leken toegankelijk. Maartje wordt de laatste jaren als Radio-4 presentator beschouwd als dé ambassadeur van de klassieke muziek in Nederland. Het Nederlands Kamerkoor zingt vanavond een stukje Hohe Messe van Bach voor haar.

Geen opmerkingen: