woensdag 10 juni 2015

Cultuur

Vakantie. Genieten. Per dag bedenken waar je zin in hebt. Niet denken: waar is de zee? Niet denken: was ik maar in Berlijn. Ik ben in Markelo. Vandaag debatteren we over bestemming Lochem of Diepenheim. In Lochem gaan we weer boeken kopen, zeg ik, laten we naar Diepenheim gaan. Dat heeft behalve     een Kunstvereniging ook diverse kastelen en Tuinen. Laten we behalve boeken en cd's een andere ervaring toelaten.

Kasteel Warmelo is de residentie geweest van Prinzess Armgard, de moeder van Prinz Bernhard. Dat kun je bezoeken en er is ook een tentoonstelling van zandsculpturen. Enorm boeiend.

Waar we - op mijn verzoek - vervolgens ook naar toe gaan is een tuin vol hosta's. Wie verzint dat nou? Ik vind hosta's echt niks, maar nu blijkt in 1999 de Belgische kunstenaar Urbain Mulke een project met 1393 soorten hosta's te realiseren op een driehoekje land te Twente. Omzoomd door een dubbele rij van 136 rode beuken. Gazebo, heet het project.

Ik beleef er niet zoveel aan, zegt Bobby, en hij gaat liggen slapen op een bankje daaraan de Regge. Ik loop drie keer het driehoekje land rond, in opperste verbazing dat dit kan. Dat een Kunstvereniging dit adopteert, dat er sponsoren voor te vinden zijn. Maar het staat er en het is bijzonder. 

Dergelijke verwondering in eigen land mee te mogen maken, waar we die eerder beleefden te Macedonië, de Azoren en La Gomera, en nu in Twente, dat is iets wat je jezelf moet gunnen.

Zie: http://www.kunstvereniging.nl/projecten/het-gazebo-van-diepenheim/

Geen opmerkingen: