vrijdag 12 juni 2015

Waar de hand zingt

'Dit moet het zijn! Ga verder, ga naar de uiterste rand van het denken, naar waar de hand zingt.' Een tekst van Breyten Breytenbach in de catalogus bij de tentoonstelling van de Kunstvereniging Diepenheim, gespecialiseerd in drawing art

Al dagen ben ik op zoek naar een fotoboek waarin de schoonheid van Twente en/of de Achterhoek verbeeld wordt. Maar dat is er niet. Niet in de boekhandel, niet bij de VVV's. Wel zijn er boekjes over het verbouwen van de Saksische boerderijen en over de kastelen, maar die zoek ik niet. De beelden die me treffen zijn de zonovergoten velden omzoomd met mooie bomen, de koeien in de weiden, de doorkijkjes. De rare oude fabrieken of retro graansilo's, de bruggen over het Twentekanaal... Steeds als ik een foto probeer te maken vind ik die net niet geschikt. Ik vraag het bij Lovink, en er is één fotoboek over één stoomgemaal aan de IJssel, tussen Zutphen en Deventer. Heel mooi, maar dan wil ik graag een boek over ál die gebouwen. Ja, dat is een goed idee, zei hij. 

En ondertussen zoek ik door naar onderwerpen. Uiteindelijk is het het 'stomme huisje'.  geworden. Ik probeer wat lichter te werken dan ik normaal doe. En het lukt. De hand zingt.

Geen opmerkingen: