donderdag 23 juli 2015

Gratis

Na het bezoek aan het Stedelijk hang ik een beetje om op het Museumplein. Er is veel kritiek op het Museumplein, maar het voornaamste probleem is het gras dat niet wil. Er is ook erg veel wel goed, vind ik. Er is ruimte, er is zon, er is schaduw, en een groot deel is gratis. Goddank zijn er nog steeds plekken waar je ook zonder geld op zak kunt verpozen en genieten. Zo ook het Museumplein. Dit artificiële 'bosje' is een van de wonderen die de mensen aangrijpen, Daar kun je in prachtig gefilterd licht lezen of picknicken. Het wordt goed gebruikt, net als het 'ezelsoor' in de volle zon, even verderop.

Maar het mooiste in dit genre vind ik de nieuwe beeldentuin van het Rijksmuseum, vrij toegankelijk, met prachtige beelden, beplanting, stoelen, picknicktafels, en 'bedriegertjes'. Fonteintjes om in te spelen... En er wordt volop gebruik van gemaakt, door toeristen en door Amsterdammers. Dan ben ik trots op zo'n stad. 

Maar wel maak ik me zorgen over een samenleving die zo vercommercialiseerd is, dat je al blij bent dat je ergens voor niks kunt zitten.

Geen opmerkingen: