Gelezen: Muidhond van Inge Schilperoord. Is een debuut van vorig jaar en het boek valt nogal in de nominaties voor literaire prijzen. Ik vind het in de digitale bibliotheek. Na Room van Emma Donoghue over een vrouw die zeven jaar in een schuurtje opgesloten zit met haar zoontje weer een roman over die werkelijkheden waarin mannen met verwrongen geesten vrouwen aanranden, verkrachten, opsluiten, doden. Hier is een dader de hoofdpersoon. Jonathan. Naar na verloop van tijd blijkt is hij pedofiel en heeft hij een meisje wat aangedaan, waarvoor hij veroordeeld is, maar in hoger beroep wegens gebrek aan bewijs weer vrijgesproken.
De roman begint de dag dat Jonathan wordt vrijgelaten en met de bus naar huis gaat, waar zijn verslonsde en vereenzaamde moeder hem blij verwelkomt. Hij moet er wat van maken, en zorgen dat het niet nog een keer gebeurt, want een pedofiel heeft het op zijn zachtst gezegd niet fijn in een penitentiaire instelling.
Nu hij weer vrij is moet niet weer in de oude val trappen, daar hebben zijn advocaat en zijn behandelaars op gehamerd. Hij heeft een grote kans op recidive, daar zijn de deskundigen het over eens. Hij moet een duidelijk dagschema volgen en zich door middel van ademhalingsoefeningen leren te ontspannen als hij gespannen is. En een straf weekschema bijhouden waarin hij ook tijd neemt om zijn gedachten op te schrijven. Hij moet vooral ook situaties uit de weg gaan die recidive in de hand werken. Je hoort de therapeuten op hem in praten.
Hij is niet zo slim en hij doet zijn best, maar het is sterker dan hij. De woorden van de therapeut beklijven niet. En er is weer een lief kwetsbaar verwaarloosd meisje in de buurt. Hij probeert afstand te houden, maar zij zoekt hem op. De 'muidhond' uit de titel is een vis die hij in een duinmeer vangt en in een veel te klein aquarium houdt. Dat gaat niet goed met die muidhond. Het meisje wil de muidhond redden.
Het is knap geschreven. De auteur Inge Schilperoord is forensisch psycholoog, staat op de flap, zij werkt bij het Pieter Baan Centrum. Zij zal met zulke daders te maken hebben. Het denkraam van de behandelaar versus dat van de dader. Machteloos. Adembenemend.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten