zondag 20 mei 2018

1985

Zojuist ben ik tagd in een foto uit 1985. Ik ben het meisje in de roze trui, wat was ik jong en dun en roze. Ik werkte bij boekhandel Xantippe, toen nog vróuwenboekhandel Xantippe. Helaas is het een klein en onscherp bestandje. Van links naar rechts: Caroline, Pia, Ineke, Lucie, Loes, Gemma. Wie onder meer ontbreekt is Rolien, toendertijd mijn partner in crime

Xantippe was toen een collectief. Ik heb er veel geleerd en ontwikkeld. Boeken verkopen heb ik geleerd. Mensen boeken adviseren. Ook heb ik geleerd om in een collectief te werken, iets wat mij niet erg makkelijk afgaat omdat er zoveel mensen in het spel zijn en zoveel vooral ongeschreven regels en wetten gelden. 

Toen ik eenmaal snapte hoe je je in een collectief voegt en meebeweegt kon ik ook een beetje expanderen. 

Lastig vond ik dat ze allemaal radicaal feministisch waren en van die radicaal lesbisch-feministische dingen vonden. Die dingen vond ik vaak niet, maar ik werkte er wel graag, dus dan zei ik maar niet zo veel. Ik heb er toen veel interessante vrouwelijke wereld-auteurs leren kennen die ik anders vast niet had leren kennen, zoals Louise Erdrich, Jeanette Winterson, Margaret Laurence, Jenny Diski, Alice Walker, Marlen Haushofer, Jeanette Turner Hospital, en wie al niet. Ik zal straks eens in de boekenkast gaan kijken om verder aan te vullen. 

Geen opmerkingen: