donderdag 24 mei 2018

Het gym

Gelezen: Het gym door Karin Amatmoekrim. Een Surinaams meisje uit een flattenwijk in IJmuiden en dochter van een bijstandsmoeder gaat naar het gymnasium in Velsen, waar ze de enige ‘zwarte’ leerling is die anders is dan alle anderen en altijd als anders behandeld wordt. Mooi beschreven, haar thuis, haar vriendschappen in de buurt en op school, haar moeder die niets onderneemt, de jongens die ze leuk vindt, de medeleerling die haar treitert en discrimineert. Het is een beetje droog geschreven, en daardoor erg toegankelijk, zowel over de meisjes uit de buurt als over de meisjes van school fijne details. Altijd een buitenstaander, maar geen emotionele uithalen over hoe erg het was/is. 

Ze heeft al zes boeken geschreven, dit is uit 2011 en heeft al tien drukken gehad. Zecheeft ook over Anton de Kom geschreven en over haat vader. Een tijdje geleden heb ik een documentaire gezien waarin ze contact legt met haar biologische vader in Suriname, een Chinese taekwondo-vechter Eric Lie. Een ster daar.  

NRC over de documentaire ‘De jacht op mijn vader’ (2017) https://www.nrc.nl/nieuws/2017/05/12/de-vloek-van-een-jungle-narcissus-8840551-a1558360

Geen opmerkingen: