dinsdag 29 mei 2018

Avond te Voordorp

Toen ik drie jaar geleden naar Utrecht verhuisde raakte Peeq net van haar verkering af en verhuisde ze naar de wijk Voordorp. Het blijft lastig vanuit Zuilen Voordorp te vinden met de fiets, of in elk geval het gevoel te hebben dat je route klopt. De beste route is langs de Vecht tot de Rode Brug, dan langs het spoor van Overvecht, langs Fort Blauwkapel. Het is heel erg zigzag zonder duidelijke aanwijzigingen wat culmineert in een aantal spoorwegovergangen. En nérgens een bordje 'Voordorp'.

Nu drie jaar later zijn Peeq en haar liefde weer bij elkaar, happily ever after. Zo kan het dus ook gaan. We  spreken weer gevieren af. Peeq heeft nog geen tuintafel en tuinstoelen voor vier, want toen ze naar Voordorp verhuisde dacht ze dat ze vanaf nu eeuwig single zou blijven. En kocht ze een buitentafeltje voor slechts twéé. 

Nu doen we weer stellenbezoek, maar ze is er nog niet toe gekomen tuinmeubilair te kopen voor vier. Zo jeuzelen we de avond in de tuin gezellig door met klapstoelen als bijzettafeltjes. Als vanouds gaat het weer over het journalistenvak en waar je als radiomaker of schrijvend journalist je vak nog uit kunt oefenen. Wij zijn journalisten van het oude stempel die graag mooie dingen maken bij/voor een bedrijf. Maar in ons vak heeft een grote disruptie plaatsgevonden, en vele journalisten zijn wegbezuinigd. Om te kunnen maken wat je zou willen maken moet je tegenwoordig behalve journalist ook je eigen uitgever zijn. Je eigen omzet creëren en je eigen marketing doen. Dat stuit ons tegen de borst. We zijn we niet per se goed in, we worden er niet blij van, want we waren toch gewaardeerd journalist.  

Hoe is het nu met jóu, vragen ze natuurlijk aan mij Wat dóe je nu de hele dag? Heb je al een idee wat je gaat dóen? Nou eh, ja eh, ik heb af en toe een netwerkgesprek en dat is dan heel erg leuk maar het leidt tot weinig concreets. Soms kan zo’n netwerkgesprek pas over drie weken. Chefs in de journalistiek die ik gesproken heb hebben geen ruimte voor nieuwe freelancers, die moeten juist minder freelancers en meer gratis ‘content’.

Geen opmerkingen: