zondag 27 mei 2018

Chocolade-proeverij

K. is jarig en heeft een chocolade- én wijn-proeverij georganiseerd voor een stuk of 20, 25 familieleden, vrienden, en buren. Ze heeft op internet een 25-jarige chocolademaakster gevonden die de workshop/proeverij begeleidt. Deze wàs tot voor kort onderwijzeres, maar patissier worden was haar grote droom. Haar opleiding daartoe volgde ze in Zaandam. K. is haar allereerste klant en wij zijn haar allereerste ‘wurkshup’. We krijgen informatie over de productie in Afrika en Zuid-Amerika en de verdere verrijking in Europa. Chocola  is een nogal ondoorzichtige handel vol grote wereldbelangen. Want waarom verrijken de Afrikanen de cacao niet zelf tot chocola? Maar het is geen geopolitieke bijeenkomst. 

Ze maakt de mooiste chocolaatjes, en het ruikt allemaal even verrukkelijk. Het opknabbelen gaat begeleid. Iedereen heeft een rijtje chocolaatjes voor zich liggen. Het gaat allemaal tamelijk traag, we mogen ons eerste chocolaatje pas na anderhalf uur eten. Het programma is opgebouwd van witte chocola (bestaande uit cacaoboter en suiker) via melkchocola naar pure chocola. Chocola maken is een héél precies werkje, dat begrijp ik wel. Percentages en temperaturen steken nauw. En alle chocolaatjes worden gelardeerd met uiteenlopende wijnen en port.

Mijn buurvrouw en ik zeggen tegen elkaar: het is dat mevrouw de patissier zo mooi dun is dat je steeds meer chocola gaat eten. Ze vertelt dat er in Zeist (waar zij woont) een oliebollenkraam staat waar nogal dikke mensen werken. Dat weerhoudt je van oliebollen kopen. Nee dan dit meisje!

Het is een wondere combinatie, wijn en chocola. Verboden vruchten. Iedereen is in eerste instantie heel braaf en volgzaam, maar wordt op den duur toch wel een beetje wild en giechelig. En dus steeds gezelliger. Het is een wonder concept, maar wel een topconcept voor een verjaardag op zondagmiddag.

Geen opmerkingen: