woensdag 23 mei 2018

FC Emmen

'Moet jij niet over FC Emmen bloggen', appt Zus1. Ja natuurlijk moet ik over FC Emmen bloggen, ware het niet dat ik helemaal niets heb met FC Emmen. Voor mogelijke nieuwe lezers van dit blog: ik ben geboren en getogen in Emmen. In mijn jonge jaren deed sport er niet toe. Ik deed geen sport. Als ik diep in mijn geheugen graaf dan herinner ik me gymnastiek in de lagere schooltijd bij gymanstiekvereniging Oranje Nassau. Met hen liepen we ook de Avondvierdaagse, geloof ik. Verder was er geen sport in mijn leven. Laat staan voetbal. In mijn studietijd in Groningen hoorde je wel eens van voetbalsupporters, FC Groningen, je zag ze wel eens luidruchtig bij de weg, maar ik vond dat een soort primitieve holbewoners, die je vermeed. Ooit was ik met Ex op vakantie op Sardinië (1990?)  toen daar op dat moment het WK werd gespeeld en de Ierse supporters daar nogal ruig aanwezig waren. Ik had oranje haar en een groen kort broekje en op straat vroegen de mensen aan mij: ‘Are you a hooligan?’ Ik wist niet eens wat een hooligan precíes was, zó interesseerde me het niet.

Toen Bobby in mijn leven kwam als geliefde en wij een weekendrelatie kregen kondigde hij na een paar maanden aan dat hij in onze relatie helemaal zichzelf wilde kunnen zijn en dat ij weer voetbal ging kijken. Natuurlijk! zei ik gul en hartelijk, mij niet realiserende wat dat inhield. Zondag 19uur is heilig. Maar ook zaterdagavond en andere avonden. Een tijdje keek ik mee en vond ik het wel leuk. Een keer zijn we zelfs met Zus4 en de Duitse neven naar De Kuip geweest. Het regende pijpenstelen en we stonden op een goedkope plaats zonder dak.

Een tijd lang gaf ik Bobby op zondagavond eten op de bank. De jongste Duitse neef zei een keer afgunstig: ‘Bobby, jij boft wel!’ Tegenwoordig eten we trouwens op zondag vóór Studio Sport.

De laatste jaren op vakanties in Zweden, Kroatië, Engeland en Oostenrijk en Italië hebben we in ontelbare cafés de WK’s en EK’s gevolgd. Dat was elke keer een hele belevenis. Maar ja, ook dit jaar speelt Oranje niet mee.  

Dus FC Emmen? Natuurlijk kreeg ik mee dat Sparta (de club van Bobby’s jeugd) gedegradeerd was. Dát was erg. En ik zag en hoorde in het Journaal de burgemeester van Emmen zeggen dat er nu snel veel geld naar het Emmer voetbal moet. Is er überhaupt een stadion in Emmen? Ik zou het niet weten. Even zoeken wijst uit dat de voetbalvelden aan de Meerdijk zijn en waren. Daar woonden wij niet ver vandaan. Richting Barger-Oostetveld, Klazienaveen. Ja natuurlijk wil ik wel naar FC Emmen-Ajax. In Emmen. De nieuwe seizoenskaart kost 249 euro.

Ik dacht dat ik niets te vertellen had over FC Emmen, maar het is toch een heel verhaal geworden. Net lees ik ook nog de opiniestuk in Trouw van sportverslaggeefster Marijn de Jong die ook uit Emmen komt en een uitleg geeft over de psychologie van de Drent.  https://www.trouw.nl/opinie/ik-heb-de-buik-vol-van-grapjes-over-drenthe-en-fc-emmen-kan-donders-goed-voetballen-~a28a6956/


Geen opmerkingen: