woensdag 9 mei 2018

Tempohomes

Ga ik dus naar het Tempelhofer Feld. Ook al had ik vanochtend nog besloten om dat niet te doen want te groot, te ver, te veel lopen. Moet je met de fiets doen. Zeggen ze. Welke halte zal ik nemen? Ik kies de halte Platz der Luftbrucke,  die genoemd is naar  de luchtbrug tijdens de Blokkade van Berlijn in 1948-1949.

Het Tempelhofer Feld is van een ongelofelijke wijdsheid. Het ruikt er ook helemaal naar buiten. Gras. Mensen fietsen er, rolschaatsen, vliegeren, tuinieren, wandelen, picknicken. Circus. Ook weer anarchistische moestuinbakken. Het is wel helemaal in.

Bobby had nog gezegd: Dat vliegveld stamt uit de jaren twintig ofzo, en het is ongelofelijk, al die gebouwen! Ik zie eigenlijk maar weinig van de mooie gebouwen. Dat grijze ronde veld (die foto)  is volgebouwd met grote tenten en containerwoningen voor vluchtelingen. Die noemen ze 'tempohomes'.

Natuurlijk had ik ooit wel gelezen dat Tempelhof de grootste vluchtelingenopvang van Duitsland herbergt, maar dat was ik even vergeten.  In Kreuzberg was ik ook al een veldje met die containerwoningen gestuit. Het is erg, maar ik denk net iets minder erg dan in een sporthal. En dan is er een hoog hek, en buiten dat hek lopen er de Berlijners te recreeren. 

Geen opmerkingen: