donderdag 10 mei 2018

Naakt en/of slapend

Het slotakkoord van mijn Berlijn-bezoek is in het Brücke-Museum in het Grunewald in Dahlem. Prachtig gelegen tussen geweldig hoge naaldbomen, met bijbehorende geuren en overal gekwinkeleer van vogels. Het is hier een beetje Wassenaar. Aerdenhout. 

Die Brücke was een kunstenaarsbeweging die in 1905 in Dresden ontstond. Kunstenaars als Erich-Ludwig Kirchner en Erich Heckel zetten zich met de oprichting van Die Brücke af tegen de heersende kunst. Zij wilden weg van het tradionele en academische denken over kunst. Wat ze dan wel wilden, wisten ze nog  niet. Het oprichten van de beweging was het begin van een reis. Een reis die acht jaar zou duren en die uiteindelijk het Duits expressionisme zou opleveren.

Het initiatief voor het museum kwam van Brücke-kunstenaar Karl Schmidt-Rottluff, die in 1964 besloot al zijn kunstwerken aan de stad Berlijn te schenken. Later deed de weduwe van Erich Heckel hetzelfde. De stad Berlijn besloot een museum te bouwen om de werken tentoon te stellen. Schmidt-Rottluff dacht mee over de locatie van zo’n museum. Die Brücke ging over de harmonie tussen de mens, zijn kunst en de natuur. Dus moest het museum in een natuurlijke omgeving komen. Gekozen werd voor Dahlem; een van de rijkste en groenste wijken van Berlijn. Het gebouw is onopvallend en functioneel en staat volkomen in dienst van de getoonde kunst.

De kunst toont vrijheid, blijheid kleur en levenslust. De kunstenaars (allen m) hielden zo te zien hartstochtelijk van de natuur en van naakte en/of slapende vrouwen. 

Geen opmerkingen: