donderdag 17 mei 2018

De spirituele tuin

Line nodigt me uit voor een wijntje bij een vuurtje in haar tuin. Maar het is ineens koud en guur. Dus zitten we binnen bij de houtkachel maar wel met de tuindeuren wijd open. 

Zij woont in Utrecht Oost, net buiten de prachtige groene singels, in een sfeervol vrijstaand huisje aan een niet meer gebruikt spoor met een grote - ik mag wel zeggen góddelijke - tuin. Het spreekwoordelijke boerderijtje op de Dam. Ik vertel over mijn werksituatie (wat zij nog niet wist), over mijn reis naar Berlijn en over mijn drie tuintjes. Over het werk, de ambitie en de vreugde die ik eraan beleef. Dan begint zij (zij is dominee) over de spiritualiteit van de tuin. Daar heb ik nooit over nagedacht. De tuin als bijna goddelijke plek van rust en contemplatie: dat heb je inderdaad bij veel kloosters, in veel religies. Maar stadsparken en botanische tuinen hebben die functie ook. De tuin / het park als paradijs. Maar zij bedoelt ook de tuin als spiegel van de ziel. Wat vertelt het werk in/aan de tuin over de tuinierder? Er moet namelijk veel en hard gewerkt worden om het paradijs te verwezenlijken, en dat werk is never ending. Uiteindelijk heb je als tuinier weinig macht over de natuur. 

Als ik zo snel even nadenk over de betekenis van ‘mijn’ drie tuinen voor mij...  De achtertuin moet bloeien. Het behagen van kleuren en geuren door de seizoenen. Als rustplek aan het eind van de dag. In de seizoensmoestuin zoek ik meer aansluiting bij de aarde en verwondering over hoe ons voedsel groeit. Daar hield ik me nooit zo mee bezig. Ni wil ik het zien er ervaren. Het is niet eens dat ik er zo nodig van wil eten.


De moestuinbakken in het plantsoen voor mijn huis en het bloemenlint zijn een verbindende factor in de voorheen wat anonieme openbare ruimte, die de afgelopen jaren langzaam verandert van een zielloze hondenuitlaatplek in een heerlijke plek waar allerlei mensen graag verkeren en elkaar ontmoeten en aanspreken. En dat komt door een rijkere natuurbeleving. Ik doe en beleef het allemaal zomaar, zeg ik, zoals het me invalt, zonder er termen als spiritualiteit aan te hangen. Ik weet dat niet hoor, met 'spiritualiteit'.

Maar het is wel interessant om er eens over te lezen, en om wat tekst bij de aandrang en de beleving te vinden. Er zijn de laatste jaren wat boeken verschenen - zie ik nu - over tuinen en spiritualiteit. Ik zal ze reserveren bij de bieb. Ter verdieping van dit alles.

Geen opmerkingen: