vrijdag 20 juli 2018

Campingleven


We zitten alweer vier dagen op deze camping aan het Zuid-Zweedse strand. Vandaag schijnt eindelijk weer de zon, en staat er ook een straffe koele bries. Graag vertel ik wat over het campingleven. Dat ik geen gezworen kampeerder ben moge bekend zijn. Het buiten zijn vind ik heerlijk, maar het gedoe met alles wat minder. Dus de afspraak is dat Bobby kookt en ik sleep.

Mijn meest pregnante herinnering aan een Zweedse camping een paar jaar geleden was er een met pasjes. Alles ging met pasjes. Ik heb dit verhaal de afgelopen week een paar keer verteld aan deze en gene, ik weet niet meer of ik het al geblogd heb. Hoe dan ook: zelfs de douche ging met zo’n pasje. En als je dan eindelijk aan de beurt was en je had je uitgekleed, dan deed het pasje het niet. Weer aankleden, naar de receptie, ‘mijn pasje doet het niet’, ‘Wat raar hij zou het moeten doen’, ‘Ja maar hij doet het niet’. Dan deden ze wat met dat pasje en dan mocht je weer in de rij staan en dan deed-ie het wel. En dit tafereel herhaalde zich een paar ochtenden. Dus ik heb het niet zo ip Zweedse campings. 

Deze camping is echter van een heel ander slag: namelijk zwabberdeflutski. Hij heeft twee sterren en dat komt denk ik van het strand. Er zitten honderden mensen, voornamelijk campers en caravans, acht trekkershutten en een stukje duin voor tenten. De policy is: u zoekt een plekje en als u een plekje heeft gevonden komt u zich aanmelden. En als we er niet zijn dan probeert u het later nog eens. De receptie is tevens winkeltje en touristinformation. Alles gaat via één loketje. De eigenaren zijn vriendelijke zestigers zonder haast. Er staat altijd een rij wachtenden. Ze zijn er van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat en wekken de indruk dat ze het allemaal heel leuk vinden. 

Er zijn vier toiletten die zowel voor dames als heren zijn. Er staat altijd een rijtje wachtenden voor. Er zijn vier afwasbakken met koud water, voor 2 kronen krijg je een teiltje warm water. Daar staat ook altijd een rijtje wachtenden voor. Er is een hokje met een magnetron en een kookplaat. Dat wordt nauwelijks gebruikt. Er is een ruimte met 4 douches, heen deuren maar wel wat douchegordijnen. Voor 5 kronen in een automaat krijg je 3 minuten warm water. Daar staat op de populaire tijden ook altijd een rijtje wachtenden voor. En er is een ruimte met 2 wasmachines en 2 koelkasten en een strijkplank. Van die koelkast maken we heel dankbaar gebruik. Eigenlijk van alles. Er is ook een afgeschot stuk met golfplaat erover en wat tafels en stoelen. Daar staat ook een tv (vooor het geval van voetbal denk ik) en een verdeelstekker met vijf ingangen waar de honderden gasten hun telefoons aan kunnen opladen. Er is altijd een plekje voor mij mij.

Als je aan alles gewend ben is het helemaal goed. Dus terwijl Bobby voor ons natje en droogje zorgt loop ik de hele dag heen en weer van de tent naar de koelkast, de afwasbak, de toiletten, etcetera.

Geen opmerkingen: