zaterdag 21 juli 2018

Swedish Jazz


We inventariseren beider wensen. Na uren lezen bij de tent wil Bobby graag naar het kloostermuseum in Ystad. Zelf wil ik wel naar een jazzconcertje in een dorpje Gladsax vlakbij Simrishamn. Dat is dus precies de andere kant op. Om elkander tegemoet te komen besluiten we welwillend beide te doen. 

Het Kloostermuseum in Ystad is een prachtig oud gebouw maar al eeuwen geen klooster meer. Sinds de reformatie, zeg maar. Het heeft allerlei functies gehad, zoals ziekenhuis. Het is inmiddels waardig gerenoveerd met een mooi parkje eromheen, maar het heeft niet veel mysterie meer. Er moet bij een klooster toch iets omslotens blijven, iets geheimzinnigs, iconen, een bibliotheek, een omsloten tuin. 

Dan rijden we dus naar Gladsax bij Simrishamn, waar voormalig boerenbedrijf nu tegelijk café, galerie en ‘butik’ is. De dochter die schildert exposeert, en een Noorse fotograaf. We kunnen er vanaf 17.30 eten - ze zijn gespecialiseerd in worstjes - en om 19u is er de jazz. Er komen wel 80 pensionado’s op af. De muzikanten zijn denk ik ook wel boven de zestig. Het ensemble heet het ‘Per Bäcker en Staffan Martanssons Kvintett’. Het speelt heerlijke instrumentale Swedish Jazz. Nummmers van Gerry Mulligan, Paul Desmond, Benny Goodman en Charly Parker. Thuis draaien we die muziek ook. Late Night jazz. Oude mannen jazz.

Het is weer erg leuk om erbij te zijn. Live muziek op vakantie is altijd prijs. Hier het kijken naar die well-to-do pensionado’s. Uitgebotte karakters. Het dorp. Het echtpaar en hun dochters die dit uitbaten. In het land van de crimi’s verwacht je wel een moord, maar die blijft uit.

Ik app naar Zus4 of dit misschien een idee is voor in/bij hun Gutshaus na hun pernsioen. Tenslotte speelt zij ook sax. Het is natuurlijk wel de vraag of er in MeckPom net zoveel publiek voor is als hier. Te Zweden.

Geen opmerkingen: