zondag 30 december 2018

Brainwash

Via omroep Human kom ik terecht bij een interessante zogenoemde Brainwash Talk van de filosoof Menno de Bree. Docent medische ethiek. Blijkbaar een nieuwe reeks van deze omroep. Deze Talk werd uitgezonden op 23 december tijdens het Brainwash Festival in Amsterdam.

De Bree is bijzonder prettig spreker die allemaal dingen zegt die mij treffen en waar je veel langer naar wilt luisteren dan de 20 minuten die hij hier heeft. Hij spreekt over dat we tegenwoordig ons geluk danwel succes proberen te bereiken via of de liefde of via het werk. Werk maakt wie we zijn en hoe we gezien worden. Kinderen wordt al vroeg gevraagd wat ze willen worden. En die kinderen weten dat niet. Papa, mama, ik weet niet wat ik wil worden. Kind volg je hart. Ook dat fileert hij. Alle liefde en energie in je werk stoppen is een truc van het kapitalisme om al je kracht en energie uit je te wringen.

Over werk en identiteit. Op feestjes en in andere sociale omgevingen is altijd vraag 1: ‘Wat doe jij?’ En dan bedoelen we: wat voor werk doe jij? Ik vind feestjes met veel vreemden tegenwoordig veel lastiger dan vroeger. Het is toch anders als je jezelf introduceert als Hoofdredacteur van het Vakblad dan als Op Zoek Naar Een Nieuwe Baan. Het voelt alsof je de etiquette van je eist een vreselijke bekentenis te doen tegen wildvreemden. De bekentenis van Ik Heb Geen Betaald Werk. Soms overweeg ik: zal ik gewoon liegen dat ik nog steeds doe wat ik deed? Wat maakt het die mensen uit? 

Het is wel fijn als een filosoof dat zo mooi en intelligent en welbespraakt fileert. Omdat heel veel mensen helemaal niet gelukkig zijn op hun werk omdat er zo veel van ze wordt gevraagd. Er zitten zoveel mensen met een burn out. Je werk moet je passie zijn. Je moet het zelf willen. En als het niet lukt op de een of andere manier dan is het je eigen falen. Had je maar beter aan time-management of Mindfullness moeten gaan doen. 

Hij is geestig en scherp. In oktober 2019 komt er weer een Brainwash Festival.


Geen opmerkingen: