maandag 17 december 2018

Onzichtbare vrouw

Peeq en ik gaan uit eten bij restaurant Blij. Peeq vertelt dat ze de avond ervoor naar het BBC-kostuumdrama ‘The invisible woman’ heeft gekeken, over de Engelse schrijver Charles Dickens en zijn jonge minnares Nelly Ternan, gespeeld door Felicity Jones. Actrice. Beeldschoon. De film is gemaakt door Ralph Fiennes die zelf Dickens speelt. Dus als ik thuiskom zoek ik de film op en ga ik ernaar kijken. 

Het was 1855, Dickens stond op de toppen van zijn roem, hij had een vrouw en een gezin met tien kinderen, was verslaafd aan zijn succes en fans, het was de Victoriaanse tijd, dus een minnares kon helemaal niet. Zeker niet voor het meisje in kwestie. Maar ja de liefde was groots en meeslepend en wederzijds. Nelly werd al gauw ergens op het platteland in een landhuis verstopt en moest maar afwachten. Afschuwelijk. Zij was Dickens geliefde tot hij in 1870 overleed. 

Omdat ik toen Peeq het vertelde de film nog niet gezien had vergat ik te vragen wat haar er speciaal in aansprak. Misschien de grote liefde van het meisje voor de maatschappelijk zo bezige man, waardoor er weinig anders op zit dan hem af en toe als hij tijd heeft even te mogen vertroetelen en beminnen en verder veel op hem te wachten.   

Gelukkig heeft een vrouw tegenwoordig meer mogelijkheden dan op haar man te wachten.


Geen opmerkingen: