woensdag 29 juli 2020

Inspraak (2)

Als je inspraak geeft dan wordt het al gauw allemaal grenzeloos. Ik ben door de máánden heen al heen-en-werend op een bepaalde oplossing uitgekomen. Houten lijstjes die 'zilver' heten maar de laatste tijd meer richting goud gaan. Ze kosten inclusief passe-partout ca 20 euro en het geeft het allemaal iets meer cachet.

Maar ja, smaken verschillen. Ooit (zo'n dertig jaar geleden) werkte ik een paar jaar in een dure lijstenmakerij. Dat vond ik erg leuk om te doen, want mensen komen met hun schatten naar jou toe en jij mag helpen ze nog mooier en betekenisvoller te maken. We hadden oneindig veel soorten en stijlen chique lijsten en kleuren en materialen. Die legde je er dan omheen om af te tasten in welke richting de smaak ging en dan kwam het keuzeproces. Bij de al te weifelende klanten ging je een beetje pressen. De aandacht, de mooie materialen, het werkproces maakten het allemaal nogal prijzig, maar er zijn mensen die makkelijk honderden euro's neerleggen voor een lijst. Ze moesten er wéken opwachten. Dat accepteerden ze. Alleen het beste was goed genoeg. O die verrukking als het af was.

Ik doe het inlijsten nu vooralsnog bij Hornbach. Maar nu zo’n heel keuzeproces begeleiden, dat wil ik geloof ik niet. Dus nu heb ik maar een documentje gemaakt als voorbeeld.

Geen opmerkingen: