dinsdag 21 juli 2020

Naar Bommel

Wie van Zuilen door het Rivierenland naar Oijen gaat fietsen moet zich wel even goed voorbereiden. Ik moet namelijk naar de overkant van de Maas, naar Brabant. Dus dat betekent: over de Lek, de Waal en de Maas . En via de kleine routes. 

Eerst kies ik de kortste route, over Tiel, 51 km, maar Colette reageert: ‘Dan mis je wel de Maas- en Waaldijkjes!’ O ja, dat is waar ook, dat was het idee. Dan maakt ik een middelste route, over Geldermalsen en Heerwaarden (66 km), én de route met de meeste Waal en Maas waarbij je eerst ver bijna recht naar het Zuiden rijdt om over de brug te kunnen bij Zaltbommel. Ik ging naar Bommel om de brug te zien. 75 km. 

Het is een tamelijk onvoorspelbaar landschap met al die kronkels en uiterwaarden en nieuwe waterpartijen. En óveral pontjes. Ach, denk ik nog, het is zomer, ze zullen wel varen, vakantie in eigen land... Maar net als ik de middelste route gekozen heb en netjes alle knooppunten in een notitieboekje schrijf - want stel je voor dat er onderweg iets met de telefoon gebeurt - check ik toch nog even de ponten van Schalkwijk-Everdingen over de Lek en die van Varik-Heerwaarden over de Waal. En die varen dus niet. Oeps. Er varen een heleboel voetveren niet. Vanwege corona.

Dus heen wordt het de lángste route, over de Martinus Nijhoffbrug bij Zaltbommel. De veerpont Alem-Maren-Kessel schijnt wel in de vaart te zijn.

Geen opmerkingen: