zondag 5 juli 2020

Dom

De mensen mogen weer naar een kerk, dus Bobby en ik gaan naar de Domkerk. Mede vanwege hun prachtige cantorij. Er mogen sinds 1 juli weer 100 mensen bij kerkdiensten aanwezig zijn, maar je moet je wel aanmelden. Daarvoor hebben ze een digitaal aanmeldsysteem ‘Eventbrite’. Wat klinkt dat hip en werelds. Lange protocollen krijg je vervolgens in de mail wat wel en niet mag. Niet zelf een plekje uitzoeken, nee, broeders en zusters zullen ons naar onze plaatsen begeleiden. En of we ons eigen Liedboek meenemen. En dat er geen koffie is na afloop.

Wel fijn om er weer eens bij te zijn, hoewel het wel raar is om zo ver van elkaar te zitten. Ze hebben de regels extra gehoorzaam uitgevoerd dus er zijn drie lege stoelen tussen de mensen. Alleen mensen uit een huishouden mogen naast elkaar. Dan zie je ineens dat de meeste mensen hier in hun uppie naar de kerk komen.

Er is een nieuwe dominee, een knappe jongeman van 31 jaar met een hele mooie heldere uitstraling en dictie. Willem Roskam heet hij. Hij glanst. Ik vind hem haast een soort Jezus. Hij heeft een preek over het juk. Dat Jezus zegt: ‘Neem mij juk op je en leer van mij, want ik ben zachtmoedig en nederig van hart. Mijn juk is zacht en mijn last is licht.’ Hij heeft een oud juk bij zich en laat dat aan drie kindjes zien. Die kindjes vinden dat maar griezelig. In zijn preek gaat hij uitgebreid in op de slavernij door Nederland, dat de afschaffing 30 jaar later was dan de slavernij door de Britten. Dat de plantage-eigenaren rijkelijk gecompenseerd werden. En dat de ex-slaven nog 10 jaar contractarbeid moesten doen voor ze echt vrij waren. Natuurlijk heb ik dat allemaal wel gelezen maar toch dringt het nu vanaf de kansel extra door. Een kerk met wit bijzonder well to do publiek. Hij zegt ook dat we met zijn allen nu ook onder een juk leven, aangezien zoveel (ook jonge) mensen burn out zijn.

We mogen niet zingen, alleen neuriën. Raar, want als koor mogen we al wél weer zingen op 1,5m afstand. Die gedragsregels zijn blijkbaar nog niet gesynchroniseerd. Dat zal wel gauw komen.

Na afloop gaat de organist weer vol op het orgel. Wat houdt die man van keihard spelen. Wordt hem wel eens gezegd dat zachte muziek bij een kerkdienst fijner is? Net als de zachte oude muziek van Andrea Gabrieli, gezongen door de cantorij?

De dienst wordt opgenomen met een heel camera-systeem en zal tot in lengte van dagen op YouTube te zien zijn. O jé, fluister ik tegen Bobby, ik heb geloof ik in mijn neus zitten peuteren. Als dat er maar niet op staat. De dienst staat nu nog niet op YouTube, dus ik kan niet checken of wij in beeld zijn.

Geen opmerkingen: