vrijdag 24 juli 2020

Te Wijk

Zit ik opeens op de kermis bij Wijk bij Duurstede. Ik haat kermissen. Maar cafe restaurant Dorestad aan de Markt is het adres hier met fietsoplaadpunt. En daar is ook de kermis. Een fietsoplaadpunt is (hier) niets meer en niets minder dan een geaard stopcontact aan de buitenmuur. Meer heb je ook niet nodig.

Het weer is een beetje ongeslagen en ik heb vandaag Noord westenwindkracht 5 pal tegen. Dat is dus zo’n omstandigheid waarbij de accu na 50 km leeg is. Eerst heb ik 20 km in de eco-stand gezwoegd, maar die fiets is zo zwaar, dat is niet te doen. Dus toen maar een tandje ondersteuning bijgezet en nèt Wijk bij Duurstede gehaald. En zo zit ik nu op de kermis. Het opladen duurt heel lang. Normaal staat-is een nachtje aan de lader. Geen idee hoe lang het laden duurt. Eerst maar eens een uurtje lunchen, kijken hoeveel de accu in een uur opgepimpt is. 

Voor uw gemoedsrust: het is niet druk op de kermis. Die geruststellingen van mij (‘Het is niet druk in het museum’, ‘het is niet druk in de trein’, ‘het is niet druk op het terras’) hebben allemaal een keerzijde. Gisteren sloegen de musea alarm dat er bijna niemand komt, alleen een paar verstokt Museumkaarthouders. De NS vreest ook al ze met het lage aantal reizigers niet uitkomen. En de horeca heeft het ook al niet druk. Ik hoor de kermisexploitanten al. Mógen ze eindelijk, komt er niemand... zeker niet met de nieuwe alarmfase.

Verder vind ik de Lekdijk vele malen leuker dan de Waaldijk. Kronkeliger, met meer oude huizen. Ik vermoed dat de waterloop van Maas en Waal veel grondiger zijn aangepakt dan die van de Lek. De buitenste dijk verzwaard en opgehoogd en de uiterwaarden verwaterd en verwilderd. Er is zoveel wildernis ontstaan dat je de rivier heel vaak niet ziet.

De Vrienden op de Fiets bij wie ik afgelopen nacht logeerde in het Noorse houten huisje in het bos van Heilig Land Stichting waren biologen. Zij is biologielerares en hij een in die kringen beroemde ecoloog/filosoof, die zijn sporen verdiend heeft met het verwilderen van onder andere de uiterwaarden bij Nijmegen. Hij heeft prijzen gewonnen omdat hij zo visionair is. En daar zit ik zomaar een wijntje mee te drinken in het bos.

Geen opmerkingen: