zondag 5 juli 2020

Hoe sterk is de eenzame fietser

Ik heb een vraagstuk met de e-bike. Zoals u misschien opgepikt hebt prakkiseer ik wat over een meerdaagse fietstocht en weet ik nog niet welke kant op. Ik wil niet met de trein. Dus maar de rivieren, schat ik in. Maar de afstand die je ondersteund door de accu kun maken is mij niet duidelijk. Die wisselt nogal afhankelijk van weer en wind. Bij mooi weer geeft de boordcomputer bij een volle accu aan dat je op de Eco-stand 120 km kunt rijden. Maar als het koud is en winderig is dat ineens maar 78 km. Ik zeg maar wat. En als je echt wind tegen hebt en je hebt liever standje ‘Tour’ of ‘Sport’, dan holt het aantal kilometers achteruit. Laatst met tegenwind op en neer naar Vianen was na na 40 km op de Tour-stand de accu al leeg.

Dus ik weet niet hoe ver ik kan en waar ik invloed op heb. Of ik 70 km per dag kan inplannen. Hoe ambitieus ik kan zijn.

Bij de aankoop was mij aangeraden om regelmatig de accu hélemaal leeg te rijden. En dan weer helemaal volladen. Dan zou hij langer mee gaan. Maar helemaal leeg rijden is ook precisiewerk. Dan moet je nog eens 10 km om als je al moe thuis komt. Daar heb je dan geen zin in. Het laden van een accu duurt heel lang, trouwens. Even onderweg bijladen levert volgens mij weinig op of je moet úren op een terras gaan zitten. Dat vind ik niks. 

Dus vanmiddag ga ik bij heftige wind maar eens de accu leeg rijden. Op standje ‘Eco’ heb ik nog 32 km, op standje ‘Tour’ nog 17. Rondje Oud-Maarsseveen Tienhoven, 30 km. Het is echt goochelen maar als ik thuiskom heb ik nog 1 km over en doe ik drie rondjes rond het Prins Bernhardplein vlak bij ons huis en dan is de accu écht leeg. 

Geen opmerkingen: