dinsdag 28 juli 2020

Knuffels


Trouw-lezers zijn dol op de etiquette-rubriek van Beatrijs Ritsema. Dat is op zaterdag de eerste rubriek die ze/we lezen. Overdreven vraagstukken. Zijn ze echt? Verzint ze ze zelf? 'Mijn oude vader van ver in de tachtig heeft elke drie maanden een nieuwe vriendin, en hij wil ze telkens met mij laten kennismaken. Heb ik geen zin in. Wat zal ik doen?’ ‘Ik kreeg laatst een tweedehands boek cadeau voor mijn verjaardag. Ik vind dat niet kunnen. Hoe moet ik reageren?’ Wat heeft Beatrijs nu weer? vragen we elke zaterdag bij de koffie. 

Een paar maanden werd de zaterdagbijlage met daarin die rubriek al op vrijdagavond bezorgd, apart, dus ik vroeg de bezorger of hij daar alsjeblieft mee op wilde houden omdat deze rubriek de zaterdagochtend zo vreugdevol maakt. 

Afgelopen zaterdag was er een vraag van een man (33) die kloeg dat zijn vriendin met wie hij sinds kort samenwoont zo van haar knuffelkonijn houdt dat ze het diertje ook mee naar bed neemt. Hij vindt het nogal stom, want ze heeft toch hém, maar hij durft haar er niet over aan te spreken. 

Wat een problemen hebben de mensen toch. En toch zijn de vraagstukken ook wel weer een beetje herkenbaar. Deze raakte omdat ik ook best van knuffels houd. Soms als ik een beetje ziek ben wil ik mijn troostknuffel. Ik heb er een stuk of drie. Een soort beertje met een ijsmuts op die ik jaren geleden kocht op een kerstmarkt in Saarbrucken toen ik ziek in een vakantiehuisje lag. Een kocht ik onderweg naar Slovenië, ik geloof dat ik toen aan een frozen shoulder leed. En vorig jaar kocht ik een heel schattig egeltje bij het bezoekerscentrum in de Biesbosch. Dat staat nu als een huisdiertje in de huiskamer. Bobby heeft denk ik niet aan Beatrijs geschreven, hij lijkt best dol op de diertjes.

Geen opmerkingen: