zondag 20 november 2022

De krullen

Mijn krullen. Lezers van mijn blog weten hoe belangrijk mijn krullen voor mij waren/zijn. Van mijn 30e tot - zeg - mijn 55e had ik een kop vol woeste krullen. Ze kwamen plots en verdwenen weer plots. Voor mij waren die spontane krullen gelijk op gegaan met de meest glanzende jaren van mijn leven: de mooie jaren met Ex en het krijgen van een carrière. Ik beschouwde ze als zichtbaar bewijs voor geluk en voorspoed. Dus als je dan zomaar die krullen weer kwijtraakt, dat is dan schrikken. 

Dat ik aan de permanent ging begon bij de Japanse kapper aan de Molukkenstraat in Amsterdam Oost (na een akkevietje met zijn Molukse medewerkster Zon die bij het ruw snijden van mijn haar de laatste krullen uit mijn hoofd had getrokken). Het is allemaal te volgen in de verhaallijn ‘natuurlijk rood haar’. Toen kwam ik in Utrecht bij het Poolse maisje, met een jaar een uitstapje naar een hippe homokapper in de binnenstad, die twee keer zo duur en eigenlijk niet beter was. Dus toen weer terug nar het Poolse maisje.

Enfin. Bij het Poolse maisje kreeg ik twee keer per jaar permanent. Met het rood verven ging het niet meer dus werd het grijs. Maar toen ik er blondeer van de Hema op gespoten had kon ik volgens haar geen permanent meer: dan zou mijn haar oplossen. Dus twee jaar liet ik de boel de boel en in die fase heb ik het laten groeien. Een keer nog krullen gedaan en in een bop geknipt, dat was april dit jaar, maar die krullen zakten er na een maand alweer uit. Dat is toch zonde van je €120. Sindsdien experimenteer ik met opsteken en los. Los staat leuker, maar opgestoken zit lekkerder. 

Maar de laatste weken zit het van geen kanten, dus ik weer naar het Poolse maisje dat zelf een fantastische kop met krullen heeft. Zij is mijn rolmodel. Advies. Er zitten nog wel wat krullen in, maar is dat de permanent of zijn dan de eigen krullen? Zal ik weer permanent doen, of is er hoop? Wat vindt zij? Zij weet het ook niet, maar collega Dennis meent dat dit éigen krullen zijn. 

We besluiten dat ze er nu alleen een paar centimeter dode punten afknipt, en dan bespreken we de tactiek. ‘s Morgens met douchen alles nat, dan leave in-crème erin en mousse. Niet föhnen, zelf laten drogen. Zo doet zij het zelf ook. Het is een heel gedoe, maar laten we het maar even aanzien. En dan kom ik thuis en dan zit het zo. Zoveel krullen. En zónder permanent. 

Geen opmerkingen: