zaterdag 5 november 2022

Rodaan

Gelezen: De autist en de postduif door Rodaan Al Galidi. Hij is een Nederlandse schrijver van Iraakse komaf. Een vluchteling, die in 1998 naar Nederland kwam maar niet mocht blijven en geen Nederlandse les mocht. Hij leerde zichzelf Nederlands. In 2007 kreeg hij een verblijfsvergunning door een generaal pardon. Dit is geloof ik zijn debuut uit 2009. Hij schreef het in het Nederlands en won er een Europese literaire prijs mee. Maar hij kon geen Nederlands paspoort krijgen omdat hij in 2011 zakte voor zijn inburgeringsexamen. Daarna heeft hij geloof ik een zeer succesvol boek geschreven over de wrede inburgeringsprocedures in Nederland. Ik heb wel interviews met hem gelezen maar nooit een boek. 

Hij is scherp en geestig. Dit De autist en de postduif gaat over een autistische man Martin die 37 jaar bij zijn moeder woont achter een Kringloopwinkel waar zij werkt. Zij zet hem het huis uit, hij moet maar eens op zichzelf gaan wonen, en dan loopt hij naar een makelaar waar hij even een huis koopt. Want hij heeft heel veel geld op zijn bankrekening.

Daar achter die kringloopwinkel wordt Martin per ongeluk een geniaal vioolbouwer, omdat er in die winkel een stradivarius-viool lag die hij ontleedt en nabouwt uit hout van oude banken in de winkel. Zijn violen zien er niet uit maar klinken geweldig. Hij wordt bij toeval ontdekt door een Oostenrijkse vioolhandelaar die de violen van hem afneemt. Vandaar die hoge rekening. Verder gaat het boek over het leven, zijn omgang met zijn moeder, opa en oma uit Zeeland, meisjes, een postduif die almaar terugkeer… Het is allemaal zeer onverwacht en grappig. Ik ga denk ik meer van hem lezen.

Recent interview met Al Galidi:

Geen opmerkingen: