zaterdag 19 november 2022

Snoeien

Er is ineens een korte snoeicursus bij onze volkstuinenvereniging. Hedwig, het bestuurslid Groen, zal in drie bijeenkomsten wat van haar snoeikennis overdragen. Het speelt. Deze week had ik al net twéé snoeiboekjes bij de bibliotheek gehaald, maar was er nog niet in begonnen. 

Er zijn tien deelnemers. Hedwig behandelt vooral de rode aalbes, en de zwarte. En ze gaat even in op de braam en de kruisbes. Eerst behandelt ze theorie en dan gaan we oefenen bij de oefenstruiken bij de speeltuin. 

Voor wie ook bessen heeft: hetde de  snoeien van de aalbes is samen te vatten in vijf regels. Regel 1: Alle laaghangende scheuten weghalen. Regel 2: Slecht gerichte takken verwijderen. Regel 3: terugsnoeien op zes tot acht gesteltakken. Regel 4: Voorzie vervangers voor de gesteltakken. Regel 5: gesteltakken prikkelen tot vertakken. Ga er maar aan staan!

We gaan twee aan twee een bessenstruik aanpakken. Ik werk met Vlada, ik denk een Russin maar misschien ook wel een Oekraïense. Ze spreekt goed Nederlands, dus ze is hier waarschijnlijk al een tijdt. Het grappige is dat iedereen heel graag het juiste wil doen terwijl het juiste niet bestaat, zegt Hedwig. Het gaat erom dat je een Keuze maakt en het maakt niet zoveel uit wélke keuze. Als je maar een keuze maakt. Maar ja iedereen wil de júiste keuze maken. 

Tegen een ouder echtpaar zegt ze: ‘Ik zie dat jullie moeite hebben met keuzes maken. Klopt dat?’ Ja dat klopt. Iedereen moet lachen. 

Na afloop ga ik in mijn eigen tuin maar vast maar een bessenstruik snoeien, hoewel het al bijna vriest. Hu! Ik denk dat ik maar meer tuin rommel ga wegknippen de komende maand, voor het overzicht. 

Een paar jaar geleden heb ik uit een YouTube-filmpje ‘Tuinmanieren’ opgestoken dat de vlinderstruik in november gesnoeid moet worden, nu zegt Hedwig dat dat pas in het vroege voorjaar moet. 




Geen opmerkingen: