zaterdag 19 november 2022

The Wonder

De film ‘The Wonder’ op Netflix sluit meer aan bij het grijze weer. Speelt in de 19e eeuw in Ierland. Het is een nieuwe film die exclusief op Netflix te zien is en niet in de bioscoop. In de reviews wordt gemopperd, dat deze prachtige film daardoor op geen enkele moment op een groot scherm te zien is. Het is een verfilming van de gelijknamige roman uit 2016 van de Ierse schrijfster Emma Donoghue die ik aan het begin van haar schrijverschap veel gelezen heb. 

‘The Wonder’ gaat over een Engelse verpleegster Lib die naar het arme Ierse platteland wordt geroepen waar een wonder zou plaatsvinden: een 13-jarig meisje Anna zou na vier maanden vasten nog steeds kerngezond zijn en ze is zo’n wonder dat een committee van belangrijke mannen wil uitzoeken of er sprake is van bedrog. Lib mag alleen observeren, mag geen vragen stellen en geen eten toedienen. 

Dit is nou wel een intens verhaal dat in je vezels gaat zitten. De armoede. De machtsstructuren. De gebruiken. De kerk. De krant. Hoe de mensen zich voegen naar wat ze kennen. Hoe gebeurtenissen toegedekt worden. Hoe verlies doorwerkt. 

Geen opmerkingen: