donderdag 19 februari 2009

Goldfinger

Mooie accoorden weer gestudeerd. O, die dès! Goldfinger. He's the man with the Midas Touch, a spider's touch... Shirley Bassey zong het. Het boek 'Film Songs' moet al lang terug naar de bibliotheek, maar het sneeuwt en vriest. De OBA is ver. Dus komt het er niet van.

Blokje educatief dan maar: Shirley Bassey is Engels en werd bekend met haar rol in de show Such is Life van Al Read. Nog geen jaar later nam ze haar eerste plaat op. Haar ontzettend krachtige stem, die haar de bijnaam 'Shirley the Belter' opleverde, bracht haar in de belangstelling van het Amerikaanse publiek. In 1961 trad ze voor het eerst op in New York. Drie jaar later beleefde ze haar definitieve doorbraak met de titelsong van de James-Bond-film Goldfinger.

Shirley Bassey scoorde de ene hit na de andere. Niet alleen was de Britse koningin fan van haar, ook de Amerikaanse president John F. Kennedy bewonderde haar en nodigde haar uit op het Witte Huis. Na 1973 verdween ze een beetje uit de belangstelling, maar in 1984 maakte ze een comeback met de plaat I Am What I Am. Na de zelfmoord van haar 20-jarige dochter Samantha trok Bassey zich definitief terug uit het muziekleven. Haar laatste comeback maakte ze begin jaren negentig met Keep the Music Playing. Haar grootste hits: Big Spender, I Never Fall in Love Again, Goldfinger, Send In The Clowns.

Voor de pianisten onder de lezers: geniet ook van deze des! Klik op de bladmuziek en u krijgt die groot in beeld.

Geen opmerkingen: