maandag 9 februari 2009

Schaamte bij vrouwen, honden, Japanners en Chinezen

Filmpje over Joost Baneke op bezoek bij Wim Brands in het programma VPRO Boeken. Het is 31 januari uitgezonden, en nu nog te zien op internet. De heren converseren bijna een half uur over Baneke's boek Waarom vrouwen zich meer schamen dan mannen.

- 'Waar kijk je naar', vraagt Frances.
- 'Naar een filmpje over schaamte.'
- 'Ik schaam me nóóit', zegt Frances.

Wel weer een tekenende reactie. Vrouwen betrekken het onderwerp schaamte onmiddellijk op zichzelf, in tegenstelling tot mannen. Brands & Baneke praten over schaamte bij honden, bij Japanners en Chinezen, maar op zichzelf betrekken: geen moment!

Dat vrouwen meer last zouden hebben van schaamte dan mannen mondt dus uit in meer depressies en psychische problemen bij vrouwen, aldus Baneke. En het schaamteloze gedrag van mannen resulteert in agressie en criminaliteit. 94 procent van de bevolking van de gevangenissen bestaat uit mannen. 94 procent van de mensen met eetproblemen zijn vrouwen. Zegt Baneke. En: 'Mannen hebben minder gevoelens, minder schaamte, minder empathie. Dat is allemaal genetisch bepaald.' En om er nog wat extra van-dik-hout tegenaan te gooien: 'Mannen hebben meer een autistisch brein, vrouwen hebben meer een psychotisch brein', zegt Baneke. 'Daarom zijn mannen beter in wiskunde en in abstract denken.'

Een filmpje is toch een stuk behapbaarder dan zo'n dik boek.

Joost Baneke bij VPRO-Boeken

Geen opmerkingen: