donderdag 19 februari 2009

Wakker Nederland (2)

Wakker Nederland houdt de gemoederen bezig van het 'linkse' journaille. Pauw & Witteman hebben minister Plasterk uitgenodigd om hem te vragen of het aantal omroepen dat er bij kan oneindig is en of hij bijvoorbeeld niet de Tros of de Avro kan uitzetten als die niet meer voldoen aan hun oorspronkelijke missie om rechtse ('niet-linkse') journalistiek te bedrijven. Wat zijn de regels? Wat te doen als jongerenomroep BNN ineens programma's gaat maken voor ouderen of ouderenomroep Max voor jongeren. Moeten die dan niet weg?

De AVRO en de Tros waren toch bedoeld als de niet-linkse omroepen? Die hun kans hadden gehad met nieuwscommentatoren als Mr. G.B.J. Hilterman (plaatje onder) en Wibo van der Linden? Die zelf overgestapt waren naar de sectoren entertainment en klassieke muziek. Dat was hun eigen keus. Maar dan nu de omroepen nog verder versnipperen met nog meer nieuwe omroepen? Moet er niet eens eentje weg?

Van Plasterk zal dat verlossende woord denk ik niet komen. Hij leek de vraag van Pauw & Witteman helemaal niet te begrijpen. Ten eerste gaat hij er niet over, antwoordde hij. Daat gaat het Commissariaat voor de Media over, zei hij, als minister is hij er alleen voor de check of de regels wel gehandhaafd worden. En ten tweede worden omroepen alleen gecheckt op ledenaantallen en de kwaliteit van hun programma's, niet op hun (oorsponkelijke) missie. Het gesprek met de minister bood geen enkele klaarheid. Pauw & Witteman bleven hun vragen maar herhalen en Plasterk bleef er maar geen antwoord op geven. Zoveel onvermogen bij zulke slimme mannen is ook wel eens fijn om te zien.

Geen opmerkingen: