zaterdag 29 mei 2010

En weg is hij

Wil alleen maar lezen, het hele weekend. Van de redactie heb ik deze roman meegenomen. Af en toe stuurt Podium een recensie-exemplaar en bijna altijd is het raak. Vraag me altijd af of dat toeval of beleid is. En of dit boek uitgegeven is in het kader van de Maand van het Spannende Boek dat als thema Mørd en Dødslag heeft - rond Scandinavische thrillers. Het is veel literairder dan de doorsnee Scandinavische thriller. Mooi. Geestig. Geheimzinnig. Beklemmend. Zonder clou, zonder verlichting. Tweede keer gelezen, met zelfde effect.

Hoofdpersoon is een schrijfster. Haar partner wordt doodgeschoten. De weken erna worden beschreven. Er komen allemaal personages langs: een moeder die ze nooit spreekt, een dochter die ze al tien jaar nietgezien heeft en ontzettend mist, een ex-echtgenoot die komt opdagen, een buurman met wie ze zoent, een zwanger meisje dat een nichtje van haar overleden man heet te zijn, een buurvrouw met een boze puberzoon, een vrouw die hem vaak op bezoek heeft gehad... De hoofpersoobn registreert alles wel, maar zit niet echt op een antwoord op de vragen te wachten. Als lezer wil je het wel weten, maar je komt er niet achter.

Pia Juul (1962) schrijft proza, poezie, hoorspelen en toneel. Met dit boek won ze de Danske Banks Litteratuurpris 2009. Aanstaande dinsdag treedt ze op in de Melkweg bij The Power of Plots, de openingsavond van de Maand van het Spannende Boek.

Geen opmerkingen: