woensdag 12 mei 2010

Little Miss Sunshine

O! Wat een prachtige film. Gisteren op RTL8. De film Little Miss Sunshine (2006) geeft een kijkje in een volstrekt disfunctionele familie. Sheryl, een moderne moeder moet op een dag haar intellectuele homoseksuele broer (Proust-kenner) ophalen uit het ziekenhuis. Hij heeft geprobeerd zelfmoord te plegen en mag niet meer alleen zijn. Hij moet slapen op de kamer van Sheryls puberzoon Dwayne, die al negen maanden niet gesproken heeft en alleen via gezichtsuitdrukkingen of een notitieblok communiceert.

Moeder Sheryl is getrouwd met een strenge man die veel druk op de kinderen zet. Deze Richard wil dat zijn kinderen voldoen aan verwachtingen van de buitenwereld en vertelt ze dat mislukkingen een kwestie zijn van iets niet genoeg willen. Hij heeft een systeem bedacht om in negen stappen een succesvol leven te leiden, dat hij tevergeefs probeert in de handel te krijgen. Dan is er ook nog Richards inwonende vader, die tegen zijn zin uit het bejaardentehuis geschopt is vanwege zijn heroïnegebruik. Opa is ook nogal geobsedeerd door seks en porno.

De optimistische noot van de familie is de mollige, dikbebrilde dochter Olive die dolgraag mee wil doen aan een Miss-verkiezing in California. Opa heeft met haar een dansnummer ingestudeerd. De film volgt de dag dat de familie met een gammel Volkswagenbusje het halve land afreist om op tijd op de missverkiezing te verschijnen. Onderweg werpt de ene na de andere hindernis zich op. Hieronder de een-na-laatste scene uit de film. Gaat die zien.

Geen opmerkingen: