maandag 9 augustus 2010

Als het zomer is

Mooi boek gelezen. Ik kom je halen als het zomer is van Hans Münstermann. Mijn eerste boek van hem. Verhaal van een man over zijn broer Joachim die geestelijk/verstandelijk niet helemaal goed is. Hij vertelt een stuk of tien episodes uit hun leven. Te beginnen met de meest recente en dan steeds een paar jaar terug. Tot en met de ontzettend moeilijke geboorte. Er wordt niet gepsychologiseerd, maar het wordt meer dan duidelijk dat het leven van deze Joachim een zware wissel trekt op het leven van de moeder, het huwelijk van de ouders, en het hele gezin. Heel liefdevol. Heel mooi.

Münstermann won in 2006 de AKO-Literatuurprijs met de roman De bekoring, maar ik heb hem nooit gelezen. Zijn werk bestaat uit een reeks familieromans van zijn alter ego Andreas Klein: Het gelukkige jaar 1940, Je moet niet denken dat ik altijd bij je blijf, Certificaat van echtheid, De confrontatie (eerder verschenen als De Hitlerkus) en Land zonder Sarah.

Er staat een veelbetekenende biografie op de site van de uitgeverij. Vooral de zinnen over het rommelige leven dat op den duur in rustiger vaarwater kwam. Münstermann is van 1947, geboren te Arnhem, opgegroeid in Amsterdam, waar hij Nederlandse Taal- en Letterkunde studeerde. Daarna deed hij het Theaterwetenschap. Na zijn afstuderen begon een zwervend, enigszins rommelig leven dat hem tussen 1970 en 1980 in Griekenland, het Midden-Oosten en Indonesië bracht. En dan ze zin: 'Zijn leven kwam in rustiger vaarwater toen hij in 1981 medewerker werd aan de toneelacademie in Maastricht - het instituut waar hij nu nog werkt.'

Geen opmerkingen: