zondag 22 augustus 2010

Geschiedenis

'Jij schrijft geschiedenis', zegt Luigi over mijn blog. 'Wat jij doet is een blik geven in het dagelijks leven. Het is heel verslavend. Ik volg je áltijd.'

Het is erg fijn dat iemand dat ziet en herkent. Zo ben ik ermee begonnen. Hoe is het leven van een huis-tuin-en-keukendame-alleen van 50 (fifty going on fifty three) in de grote stad. Wie heeft daar nou een beeld van? Als je niet tot de groep behoort denk je dat met 50 het leven voorbij is. Nou, geloof het niet!

We zitten in/op een platbodem op de Prinsengracht vanwege het Prinsengrachtconcert. Iemand was zo gek geweest voor haar verjaardag van een wat onduidelijk personage een boot te huren en die te vragen die boot daar voor het Pulitzer neer te leggen. Het had veel voeten in de aarde gehad, want het stukje gracht was al vol geweest met de boten van de bewoners aldaar, die vpoorrang hadden, maar ze had net zo lang gezeurd en geduwd en doorgedrukt tot ze er lag. Het was het waard, het was een topplek. Al die hysterische drukte die je ervaart als je op de straat van de Prinsengracht staat valt helemaal van je af als je in een bootje hangt.

Het eindigt ook nog met chaotisch tafereeltje, omdat de politie dit stukje gracht moet schoonvegen teneinde de pontons waar het pianoconcert op plaatsgreep te verwijderen. De boot moet weg. De eigenaar van de boot neemt zijn telefoon niet op. We duwen hem in het donker langs de kades en de pontons naar het volgende stukje gracht. Het duurt zo lang dat de politie ons maar gaat trekken.

Het mag de pret niet drukken, sterker nog: het verhoogt de feestvreugde alleen maar. Het is een heerlijk feestje vol wonderlijke types van-jouw-vrienden-zijn-mijn-vrienden zonder al te veel formele kennismakingsgesprekken. Bijna iedereen heeft plezier en lacht zich ziek. Dat dat altijd zomaar weer kan gebeuren, ook al zag je er van tevoren tegenop, dat is toch een wonder!

Op Nu.nl staat een foto waar we allemaal op staan. Niemand zal iemand herkennen, maar onze boot lag aan de overkant, net rechts van de linker grijze vrachtwagen.

Geen opmerkingen: