zondag 1 augustus 2010

Kraamdrank

Bij de slijter in Zuidoost waar ik de cava haal koop ik ook een flesje Van Wees Likeur. De eigenaar weet er veel van, dat is leuk, in elke winkel is dat leuk. Hier bestaat het specialisme uit de drankjes die de Ghanezen drinken. Van de Van Wees likeuren heeft hij er drie staan die ik niet ken. Ooit had ik 'Hemel op aarde' gehad, zijn kerstlikeur, die èrg lekker is. Alsof een engeltje over je tong piest, heet dat. Nu kies ik Kandeel. Thuisgekomen blijkt het een beetje een drabbige substantie. Doet qua structuur een beetje aan advocaat denken.

Van Wees zelf: 'Kandeel is een typisch Oudhollandse likeur, bereid uit het beste van het kippenei, echte gestookte oorspronkelijke brandewijn, de beste suikers, honing en verder al de kruiderijen die rond 1600 in Amsterdam werden aangevoerd. Denk aan Curaçao-schillen, Indisch Kaneel, kruidnagelen, nootmuskaat, sukade, La Vaz en Bourbonstokjes. Vanwege de versterkende en heilzame eigenschappen werd Kandeel voornamelijk aan kraamvrouwen geschonken. Maar omdat het zo lekker was begon men kandeel ook bij andere gelegenheden te drinken en groeide het uit tot een zeer populaire drank.'

Moet ik maar meenemen naar Bien als ik binnenkort op kraamvisite ga. Hoewel kraamvisite... Haar Joppe is alweer vijf weken.

Geen opmerkingen: