dinsdag 3 augustus 2010

Ginkgo Biloba

Drs MeiMei had me naast de guasha-therapie ook voedingssupplementen toebedacht, voor ontgifting en betere doorbloeding. Geen idee, dacht ik, maar baat het niet, enzovoort. Heb de tabletten nu ruim een maand gehoorzaam geslikt en bemerk een opmerkelijk effect. Het kruidenextract voor betere doorbloeding heet Ginkgo Biloba. Van de week was ik in een Kruidvat-winkel waar ook Ginko Biloba te koop is voor ongeveer een kwart van het bedrag dat je ervoor neerlegt bij een speciale drogist in Oud Zuid.

De Ginkgo Biloba is een boom en wordt ook wel 'Japanse notenboom', 'Japanse tempelboom' of 'Chinese tempelboom' genoemd. De boom is een levend fossiel, nagenoeg onveranderd sinds de tijd van de dinosauriërs. De boom groeit onregelmatig en kegelvormig, en wordt circa 40 meter hoog.

In het Verre Oosten is de ginkgo een voorwerp van verering. In Japan wordt de boom als een god vereerd. De ginkgo staat symbool voor onveranderlijkheid, hoop, liefde, toverkracht, tijdloosheid, en een lang leven. Vele kunstenaars zijn geïnspireerd door de ginkgoboom, de lievelingsboom van Goethe. Hij heeft er enkele honderden opgekweekt en geplant. Hij schreef er een sonnet over, zie de afbeelding.

Een apothekerssite meldt: 'Extracten van de bladeren van de Ginkgo Biloba hebben een bloedvatverwijdend effect, Ginkgo biloba kan het concentratievermogen, het geheugen, het gezichtsvermogen en het loopvermogen ondersteunen. Ginkgo zorgt dat het bloed makkelijker door de vaten stroomt. De werkzaamheid is vaak niet bewezen. Wel is de werkzaamheid aangetoond bij de doorbloedingsstoornis etalagebenen. Ginkgo zorgt dat het bloed makkelijker stroomt. Hierdoor zal het bloed de vernauwde vaten beter kunnen passeren.'

Geen opmerkingen: