maandag 2 augustus 2010

Boekvoyeurisme

De Britse internetboekhandel The Book Depository zet ‘boekvoyeurisme' in om lezers naar haar site te trekken. Het is een bijzonder leuke toepassing van Google Maps. Je kunt er bijna in real-time zien welke boeken mensen zoal bestellen via The Book Depository, dat volgens The Guardian ambities heeft om Amazon.co.uk voorbij te streven

Het is een bekend fenomeen dat lezers vaak ontzettend nieuwsgierig zijn naar andermans boekenkast. In de trein draaien lezers hun hoofd in onmogelijke standen om de titel en schrijver van een ander te kunnen zien en boekwinkelklanten schijnen elkaar in winkels te volgen om te kijken wat een ander koopt. Op het nieuwe onderdeel van hun site kun je volgen wie welk boek koopt.

Het aardige van zo'n Engelse site is dat er boeken over de hele wereld gekocht worden, niet alleen in de UK, maar ook in Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Op de site springen steeds ballonnetjes op met de tekst: ‘Iemand in Nieuw-Zeeland kocht deze titel'. Er staat een plaatje van het betreffende omslag bij. Alsof je iemand stiekem volgt in een winkel en de titels pakt die hij of zij net meegenomen heeft. Wat de werking precies is, wordt niet duidelijk - waarschijnlijk is het de voortdurende verrassing. Het is behoorlijk verslavend en je wordt uitgenodigd tot allerlei onverwachte titels.

www.bookdepository.co.uk/live

Geen opmerkingen: