vrijdag 4 februari 2011

Dag van de waarheid?

Raar om alleen over al dat kleine leed te schrijven, terwijl elders in de wereld de mensen vechten. Wat heb ik toe te voegen aan wat er allemaal in de kranten en op tv te zien is? Mijn lezers geruststellen dat het ook mij bezighoudt. 

Eerdere volksopstanden keren in je geheugen terug. China, Iran. Dat je meende: zoveel vreedzaam protest móet gevolgen hebben. Hoe mooi was de Egyptische opstand twee dagen geleden. Al die gelukkige mensen op straat. Mannan, vrouwen, kinderen, molim, niet moslim. 

En nu? Nu is het nieuws dat de journalisten belaagd worden. Zij moeten weg, want er staat iets te gebeuren wat de wereld niet mag zien. Daar lijkt het tenminste op. Vijf Nederlandse journalisten zijn gisteravond door de Nederlandse ambassade vanuit een belegerd hotel in Caïro naar een veiligere plek gebracht. Wouter Kurpershoek (Brandpunt) bedankt de ambassade via Twitter. 'Met veel dank aan Nl. ambassade in veilig nieuw hotel. Nu weer gewoon aan het werk.'

Een aantal Nederlandse journalisten dat verslag doet van de volksopstand in Egypte is de afgelopen dagen belaagd door aanhangers van het regime van zittend president Hosni Mubarak. De Washington Post meldt dat een Nederlandse journalist is gestoken met een schroevendraaier, maar dat is nog niet bevestigd. De NVJ raadt journalisten af naar Egypte te reizen, omdat knokploegen het op ze gemunt hebben. Wat vind ik van dat advies?

Geen opmerkingen: