zondag 20 februari 2011

Den Helder aan Zee

Op bezoek bij Zus2 te Den Helder. Het is snerpend koud met een ijzige Oostenwind, maar nu we hier toch zijn maken we een wandeling naar Huisduinen, een voormalig idyllisch vissersdorp onderaan een lange dijk die met een grote bocht naar de haven van Den Helder loopt. Er zijn discussies in Den Helder om het Den Helder aan Zee te gaan noemen, vertelt Zus2, want dat maakt de stad wellicht aantrekkelijker voor toeristen. Er schijnen felle voor- en tegenstanders te zijn.

Vanaf de dijk bij Huisduinen zie je tamelijk dichtbij Texel liggen en een grote zandbank. Onder Huisduinen eindigt de dijk en begint het Noordzeestrand dat doorloopt tot Hoek van Holland alleen bij Velzen/Ijmuiden doorkliefd door het Noordzeekanaal. Als je oude ansichtkaarten bekijkt was dat stuk dijk boven Huisduinen vroeger - en nog niet zo lang geleden  - ook een duingebied.

In Huisduinen is de toeristische attractie Fort Kijkduin met een Aquarium en Wokrestaurant. Het fort stamt uit 1811 en was deel van een verdedigingslinie van Napoleon. Het fort is tegenwoordig een museum, dat de geschiedenis vertelt van de periode dat het een fort was. En er staat de indrukwekkende vuurtoren De Lange Jaap, de hoogste gietijzeren vuurtoren van Europa. Het Aquarium is tegen dat wij daar zijn al gesloten. Dan nemen we maar warme chocomel in het Wokrestaurant.

Vespa is ook mee, omdat ik niet weet hoe het anders moet met het strenge regime van het injecteren. En ach, als iedereen aan het idee gewend is dat je met kattenbak & kattenmand & insuline & injectienaalden & dieetvoer op bezoek komt is het eigenlijk best heel gezellig om de kat mee te nemen op visite.

Geen opmerkingen: