dinsdag 8 februari 2011

Obese kat

Vespa is al maanden te dik. Ze eet veel en jammert de hele dag door om eten. Ze drinkt veel en plast veel, enfin, de hoogste tijd voor een bezoek aan de dierenarts. Een nieuwe dierenarts. Ik ben een beetje beducht voor de dierenarts, omdat ze zo ontzettend duur zijn en de vaak behoorlijk sentimentele dierenliefde van de stadsmens voor hen veel lucratieve handel oplevert. Ik hou wel veel van mijn katten, maar ben geloof ik iet zo sentimenteel.

Met mijn vorige kat Geesje Antoinetta ging ik op zeker moment naar de dierenarts omdat ze zoveel in huis pieste dat we er - getergd als we waren - steeds vaker woorden over kregen. Die  dierenarts heeft eerst een aantal weken voor honderden euro's vitaminepreparaten in het dier gespoten alvorens hij haar wilde laten inslapen. Hij gaf mij het gevoel dat ik een bruut was toen ik verzocht mijn kat te laten inslapen. Een maand later deden ze het wel en was ik 750 euro lichter.

Nu ga ik dus weer op consult. Het kan suikerziekte zijn, zegt deze nieuwe dierenarts, het kan een leveraandoening zijn, of ze is gewoon te dik. Uw kat is obees. Ze is zeker anderhalve kilo te zwaar. Dat is slecht voor het gestel. Straks zakt ze door haar heupjes. De behandeling - het dieet - is afhankelijk van wat er aan de hand is. Eerst dus een bloedonderzoek. Ze nemen haar een buisje bloed af en na een half uur weten ze de uitslag. Dat onderzoek blijkt 70 euro te kosten, plus het consult (minder dan een kwartier) 39,90. Zo zit ik in een kwartier al op 109,90 euro. Vespa heeft ook een ontstoken hoektand die moet eruit maar dat moet onder narcose en dat kan alleen als er geen leverprobleem is.

De uitslag van het bloedonderzoek is niet duidelijk. Het zou op suikerziekte kúnnen wijzen, maar bewezen is dat nog niet. En als ze dat heeft dan moet ze insuline en een speciaal dieet. Dat speciale dieet moet ze onmiddellijk al. Ik haal 2 kilo dieetvoer plus 4 blikjes, 32,50 euro. Ik zie het al: dit wordt weer eenzelfde verhaal als de vorige keer.

Tegenwoordig heb ik een dierenarts in de vriendenkring. wel ver weg, maar toch. Hani501 zegt dat ik altijd naar haar kan gaan. Dat ze heel goed is in het laten inslapen van dieren als het hun tijd is.

Geen opmerkingen: