vrijdag 25 februari 2011

Het Nieuwe Lezen

Ik ga naar een bijeenkomst over Het Nieuwe Lezen in een theaterzaaltje te Utrecht. Leuke mensen en een zaaltje vol believers. Deze mensen bieden aan dat je je op aparte artikelen van verschillende bladen/kranten kunt abonneren voor weinig geld. Veel kwaliteitsuitgevers doen mee: NRC, Elsevier, VN, Opzij, Vara, schrijvers, cartoonisten... Ze bieden voor weinig of geen geld tuiltjes artikelen aan.

Ik laat mij helemaal meeslepen.Dit is goed! Dit is De Toekomst! Dit Wil Ik Ook! Na afloop keer ik gesticht huiswaarts, eet een hapje bij Nichtje en bespreek met haar de nieuwe dingen. Zo hebben we het over Spotify en Het Nieuwe Luisteren. Maar als ik thuiskom en nog even de tv aanzet zie dat Siemens Het Nieuwe Wassen introduceert. Ineens met ik denken aan de term Het Nieuwe Werken. Het zijn allemaal enorm dwingende termen. Je zou er eens je bedenkingen bij hebben! Het relativeert het allemaal behoorlijk.

Maar toch: vervolgens ga je je aanmelden bij Het Nieuwe Lezen. Je moet je abonneren op 'kanalen'. Als je niet in die wereld thuis bent sta je een beetje met de handen in het haar. Wat nu? Wat zijn kanalen? Hoe komen die abonnementen nu bij mij binnen? Niet in de mail, blijkbaar. Ze zijn vergeten te vertellen waar je de artikelen wel kan zien. Je moet ze toch zelf op internet opzoeken. Ik verwachtte dat ik een leuk modern tijdschriftachtig ding zou krijgen vol door mij gekozen artikelen. Maar neen.

En dacht dat ik nu alle abonnementen op mijn iPhone kon lezen, maar ik zie helemaal geen Nieuwe Lezen-app. Kortom: ik wéét het nog niet met dat Nieuwe Lezen. Op de computer ben ik erg gehecht aan iGoogle en op de iPhone aan mijn nieuws-apps, het Journaal en Uitzending gemist, waar ik allemaal vrij weinig naar kijk. Ik hoef geloof ik niet meer dan dat.

Geen opmerkingen: