vrijdag 25 februari 2011

Het Nieuwe Voorlezen


Riemer is met Papa Frans en Oma Dien naar Slot Loevestein geweest en komt overladen met riddercadeaus en verhalen terug. Wij weten niet zo goed hoe dat nou zat met Hugo de Groot, Slot Loevestein, het Muiderslot en die kist. Er staat een kist van Hugo de Groot in het Rijksmuseum maar ook één in Delft. En als we doorzoeken blijken er in zeven Nederlandse musea kisten te staan waarvan men beweert dat ze de boekenkist van Hugo de Groot zijn.

Riemer is bovenmatig geïnteresseerd in de materie en hij gaat er zo in op dat Leen hoopt dat dit het moment is om een beetje tussen neus en lippen door te zeggen dat Vespa toch niet komt logeren. Dat is een illusie. Riemer is erg teleurgesteld en steekt dat niet onder stoelen of banken.

Het kwam zo. Ik wil graag een weekje weg maar dan moet Vespa uit logeren. Maar met de nieuwe situatie waarbij Vespa geprikt moet en afvallen is logeren toch wat precair. Omdat Leen zich in de zomers een beetje zorgen maakt over een over de Amsterdamse daken weglopende Vespa hebben we afgesproken dat ik dan iemand anders zoek. Maar nu is het maart.

Dus ik mail van de week naar Leen: Mag Vespa weer es een weekje bij jullie logeren? Ja dat mag.
- Máár, ze heeft sinds kort suikerziekte, dus het heeft wat complicaties. Is dat OK?
- Dat is OK.
- Volg je mijn blog?
- Nee, al een tijd niet gedaan.
- En Ekfa dan?
- Ja, die volgt dat wel.
- Maar... eh... die heeft niet verteld over Vespa?
- Nee, die heeft niet verteld over Vespa.
- Het gaat om twee keer per dag PRIKKEN. Het is niet eng hoor, maar toch, kun je dat aan?
- Eh, ja hoor.

Dat dat niet helemaal lekker zit voel ik ook wel aan mijn water. Dus vraag ik voor achter de hand Nichtje of Vespa  bij haar mag. Die vindt het eigenlijk heel fijn: Vespa over de vloer. Dat meld ik Leen: 'Als je het niet erg vindt, kan Vespa ook bij Nichtje. Die wil haar heel graag.' Leen probeert niet al te opgelucht te reageren, wat haar betreft is dat OK.

Nu hoor ik via Riemer hoe de discussies over de logeerpartij aan tafel zijn gegaan. Luid huilend:  JE HEBT JA GEZEGD EN DAN IS HET JA! DAN KUN JE NIET MEER NEE ZEGGEN. Dat heeft Ekfa tegen Leen gezegd. Nu echoot Riemer dat letterlijk en luid. JE HEBT JA GEZEGD. JE HEBT JA GEZEGD. Ik zit er licht verstard bij. Riemer is zo diepdiepdiep verdrietig en boos en verraden dat ik denk: Dit kán niet. Hij heeft zich zó verheugd! Dan moet Leen zich er maar overheen zetten. Dan moet ik Nichtje maar teleurstellen.

Maar dan ineens, zomaar, zonder reden, houdt Riemers boze huilen op, breekt de zon door en gaan Riemer en Leen verder op internet filmpjes zoeken over Slot Loevestein en Hugo de Groot. Samen luisteren zij naar een filmpje. Het Nieuwe Voorlezen. Het ziet er net zo troostrijk uit als Het Oude Voorlezen.

Wat Leen voorleest aan Riemer

Geen opmerkingen: