zaterdag 26 mei 2012

Merkel

Het is nog maar zaterdag 14 uur en nu is mijn eerste Pinksterboek al uit: Het mirakel Merkel door Margriet Brandsma. Gisteren gekocht bij mijn nieuwe lievelingsboekhandel Inkt & Olie. Die is gelegen in hartje Pijp, aan de Ferdinand Bolstraat. Die boekhandel heeft niet heen veel boeken op voorraad, maar altijd erg leuke. Het is ook een cafeetje bij en je kunt buiten op een bankje zitten. Het is mijn nieuwe plek voor afspraken-buiten-de-deur en ik kom altijd met een stapeltje boeken naar buiten.

Ik heb twee vriendinnen uitgenodigd bij mij op het balkon te komen eten - ik heb de laatste tijd onstuitbare behoefte aan voor anderen zorgen. Ik laat mijn nieuwgekochte boeken zien en beiden grijpen ze opmerkelijk gretig naar het Merkelboek, hetgeen leidt tot gesprekken over de twee dames-dames-correspondenten van het NOS-Journaal Margriet Brandsma en Andrea de Vreede, die er nu allebei uit zijn. Maar dit terzijde. 'Mag ik het lenen? Mag ik het lenen?' Nee, zeg ik allerhartelijkst. Geleende boeken krijg je nooit meer terug.

Ik had Margriet Brandsma van de week al op de radio horen vertellen over Merkel, over haar mantelpakjes, allemaal hetzelfde maar in allemaal kleurtjes, en dat klonk zo lekker dat ik het boek wilde. Wat heeft die Merkel dat ze zo populair is? Ik kan niet zeggen dat het boek een antwoord geeft, maar het is goed geschreven en informatief. Je leest het zo in een ruk uit. In de bibliografie achterin staan een stuk of vijftien biografieën over Merkel, waar Brandsma vrijelijk uit geput heeft. Voortdurend bronvermeldingen en/of een gedetailleerd notenapparaat maakt een boek niet leesbaarder, maar je denkt onder het lezen wel steeds: hoe wéét ze dat? Veel meer privés kom je niet te weten. Het vooral een les in recente Duitse politieke geschiedenis. CDU, CSU, SPD, FDP.

Waarom is Merkel zo populair? Als fenomeen? Omdat ze zichzelf is en aan geen enkele mode meedoet? De meeste wetten van de marketing aan haar laars lijkt te lappen?  Leuk om te lezen dat haar twee naaste medewerkers vrouwen zijn, haar p.a. Beate Baumann en spindoctor Eva Christansen, die haar beiden ongezouten kritiek kunnen geven. Ze zouden regelmatig tegen elkaar staan te schreeuwen op kantoor. 

Leuke nieuwe reeks van uitgeverij Conserve, ze hebben ook al een boek over Sarkozy. Wil ik ook wel.

Geen opmerkingen: