zaterdag 11 augustus 2012

Het moderne leven

Daags voor de vakantie zijn tas pakken en boeken halen altijd een punt. Bobby heeft een rugzak mee, pakt die in een half uur in. Drie boeken mee. Ik heb een grote koffer. Ik kom niet uit met een rugzak omdat ik diverse paren schoenen mee wil, minstens tien boeken, tekenspullen, broeken, truien, bloesjes, sokken, ondergoed, toiletartikelen, handdoeken, etcetera. Dat pást niet in een rugzak. Dus ik bedenk: als ik die tien boeken nu eens niet doe. Dan hoef ik ook niet naar de winkel. Ik ga e-readen. Dan heb ik alleen een e-reader die in je broekzak past.

Ik had gehoopt dat het e-readen enige tijdwinst zou opleveren. Maar mooi dat ik daar alweer vele uren mee bezig ben. Ik switch van laptop naar e-reader naar iPad om te kijken wat waar gebeurt en hoe het werkt. Echt eenvoudig is het niet. De touch screens van de e-reader en de iPad maken dat je de hele tijd op schermpjes aan het tikken/timmeren bent die niet doen wat jij denkt/wilt dat ze doen.  Je hebt bij die apparaten eigenlijk geen gebruiksaanwijzing, ze moeten 'intuïtief' werken en het moet zich allemaal 'wijzen'. Dat doet het ook wel, maar het duurt wel even. Ik ben er inmiddels achter dat als ik iets koop op het ene apparaat, dat het dan - als ik ze allemaal eenmaal aan het synchroniseren heb gekregen - wat niet vanzelf gaat en ook niet snel, en dat het dan op alle apparaten werkt. Maar die boeken moeten er nu wel helemaal op staan, en dat moet ik checken en zeker weten, want straks in mijn leven zonder wifi heb ik niet.En bladeren op een e-reader, daar heb je geduld voor nodig.

Inmiddels is duidelijk dat het taakje naar-een-winkel-gaan-en tien-boeken-uitkiezen gaat veel sneller dan e-readen. Je moet previews downloaden en lezen, en dat kost veel meer tijd dan een echt boek doorbladeren. En dan kiezen. Kiezen is kopen. Dat gaat heel snel. Je (ik) heb(t) zó gekocht.

Bobby probeer ik buiten beeld te houden, want die gaat natuurlijk grappen over de 'vooruitgang'. Hij heeft ook gelijk, maar toch vind ik het flauw en ben ik nieuwsgierig en wil ik het allemaal ontdekken.

Maar nu ik voor 85,14 euro e-boeken heb gekocht heb ga ik maar niet meer naar de winkel. Anders heb ik straks én die e-boeken én tien papieren boeken. De e-reader gaat mee, én de iPad, want ik lees volgens mij liever op de iPad dan op de e-reader, maar de iPad schrijnt in de zon niet te lezen te zijn en de e-reader wel. Bobby grapt nu natuurlijk, dat ik zoveel opladers mee moet dat nu dáármee mijn koffer vol zit.

Vijftig tinten grijs heb ik dus niet gekocht.

Geen opmerkingen: