woensdag 29 augustus 2012

Senhor Sante Cristo dos Milagres

Omdat het regent gaan we maar naar Ponto Delgada. Volgens Wolgang en Martina móeten we naar de - enige -shopping mall tussen New York en Europa én naar de Continent, de plaatselijke hypermercado. Dat is allemaal niet zo boeiend en verder is hier ook niet zoveel dus gaan we maar kerken bezoeken én het plaatselijke Clarissenklooster.

Religieuze tegels, dat is hier een 'ding'. Alle huizen hebben hier tegels boven de voordeur. Een van de afbeeldingen vond ik net een boeddha, maar het bleek een afbeelding van de Senhor Sante Cristo dos Milagres. Dat beeld, manshoog, is een heel belangrijk ding hier. Het schijnt hier al sinds ca 1530 op São Miguel te zijn. Twee nonnen die het van de Pope zelve cadeau hadden gekregen. Door het jaar heen is het opgeborgen in het Clarissenklooster alhier en jaarlijks vindt er dé grote processie mee plaats. Het beeld wordt dan - feestelijk op een ossenwagen - jaja daar is-ie weer - rondgereden. Al meer dan 300 jaar lang en vinden er wonderbaarlijke genezingen plaats.

In het klooster staat dus dat beeld van Senhor Sante Christo, totaal over the top - en daar knielen en bidden de hele dag mensen voor. In hartstochtelijke devotie. Ik ben diep onder de indruk.

Geen opmerkingen: