dinsdag 7 augustus 2012

Je geliefd voelen

We hebben een heerlijke avond girltalk, Nichtje en ik. Zij leert mij het boek De vijf talen van de Liefde van ene Dr. Gary Chapman. Uitgeverij Meinema. Zo heeft elk 'geloof' zijn eigen auteurs en uitgevers voor haar levensvragen. De een leest boeddhistische wijsheden, de ander van monniken, de derde psychologie... Ik heb nog nooit iets van Uitgeverij Meinema gelezen.

Deze Dr. Chapman (hij is een beetje een Dr. Phil) leert de lezer dat mensen verschillende manier hebben om hun liefde te uiten en om zich geliefd te voelen. 'Het komt vaak voor dat mensen verwachtingen koesteren en niet zien dat hun partner zijn liefde op een andere manier uit. Bijvoorbeeld: zíj wil dat hij vaker ‘ik hou van je’ zegt en híj vindt dat vanzelfsprekend, want hij doet toch alles voor haar. Het geheim van een goede relatie, betoogt de Dr. is dat men in staat is om zijn/haar liefde te betuigen aan de geliefde op een manier die de geliefde begríjpt.

Elk mens, betoogt Dr. Chapman, voelt zich in principe bij elk van die 'talen' wel een beetje geliefd, en ook alle mensen hebben elke taal in meer of mindere mate nodig om te krijgen, alleen iedereen heeft één of twee hóófdtalen, en de andere drie zijn bij die persoon dan van ondergeschikt belang. Deze hoofdtalen verschillen per persoon. In de praktijk blijken vaak geliefden vaak een andere hoofdtaal te hebben en daardoor kunnen ze zich ongeliefd voelen.

De talen zijn volgens de Dr: dienstbaarheid (heel veel doen voor je geliefde); tijd samen delen (veel samen zijn); lieve woordjes lieve woordjes lieve woordjes, cadeautjes geven/krijgen, aaien knuffelen vrijen.

Dat je dat wéét van jezelf en van elkaar, en accepteert, dat helpt een hoop, leert Nichtje ons. Maar ook al weten we dat en accepteren we dat, diep in ons hartje willen wij natuurlijk overladen worden met alle vijf talen. En dat hij als hij/zij een paar dagen van huis is de hele dag door belt en sms't.

Geen opmerkingen: