zondag 26 augustus 2012

Oceaan

Hoe het water is, vraagt Mirjam. De kust. Kun je zwemmen? Het geluid van de oceaan? Kabbelt die of buldert die?

De kust is hoog en zwart. Het is hier echt vulkanisch. Bijna overal stijgen er hoge zwarte rotsen recht omhoog. Soms ligt er onderaan zo'n rots een vruchtbaar stuk grond. Dat heet een 'fajã'. Als het stuk wat groter is ligt er ook een dorp, bij dorpen zijn meestal kleine haventjes en kunstmatig gemaakte zwemplaatsen, met veel grote hoge zwarte stenen, zodat de mensen bij mooi weer kunnen zwemmen en afkoelen.

Ik ben niet zo'n zwemmer. Ik vind dat maar nat. Alleen als het heet is vind ik het fijn afkoelen. Ik ben nog niet in de Oceaan geweest, moet ik bekennen. Alleen een keer met de voeten.

Bobby wel, die gaat elke dag. Hij heeft flippers en een snorkel en geniet erg van poeltjes en van de mensen en de vissen in die poelen. Die vissen zijn erg groot en kleurig. Op Flores heeft hij ook in een vijver onderaan een waterval gezwommen, daar zaten palingen in. Ook al geen aanbeveling, vind ik.

Ik heb tot nu toe geen geluid bij de Oceaan ervaren. Ik herinner me ze alleen aan het tropische strandje te Flores waar de golven die kwamen binnenrollen zo groot waren dat je aan je water voelde dat je er beter niet in kon gaan. Je hoorde de stenen op de bodem bij elke golf grote bewegingen maken. Dat is een machtig geluid. Volgens Bobby zijn in al die zwempoelen de golven toch ook groot en hoog en onverwacht en moet je op je hoede zijn, hoe rustig de Oceaan ook lijkt.

Geen opmerkingen: