donderdag 30 augustus 2012

Kopergoudblond

Elke vakantie komt het moment dat je denkt: het haar moest maar eens gedaan. Het oranje wordt met de dag lichter, wat ik leuk vind, en liefst altijd zo wil houden, maar de uitgroei wordt steeds langer en meer. Volgens mij groeien nagels en haren sneller in de vakantie. Dus ergens halverwege komt het vraagstuk kopergoudblond weer op. Dan ga ik het verven en kan het nog bijbleken.

Het is inmiddels donderdag en dus de hoogste tijd. In de dorpen hier hebben de supermarktjes, die de bewoners van het hoogstnoodzakelijke moeten voorzien, doorgaans vier kleuren: bruin, bruin, bruin en bruin. Kastanje, mahonie, walnoten, cacao, ofzo. Je ziet geen Azorese met oranje haar. Ook de hypermercado Continente heeft alleen maar blond en bruin.

Máár: elk stadje hier heeft een Chinees warenhuis. Een marktplaats van de grootst mogelijke zooi bijeen. Alles heel goedkoop. Heel veel. En bij zo'n Chinees in Ponta Delgada ziet nota bene Bobby een doos haarverf in de etalage liggen. Ik probeer aan de Chinese achter de kassa, die al geen Portugees spreekt, laat staan Engels, uit te leggen dat ik haarverf wil in de kleur kopergoudblond. Oranje.

Mij niet begrijpen.

Er wordt van zolder een Portugese vrouw gehaald die de kast met haarverf weet te vinden en verdomd: ze hebben oranje! 3,90 euro. Heel goedkoop, onbekend merk, instructies in het Portugees en Spaans.

Het is denk ik heel erg oud. Als je zo'n doos opent heb je diverse onderdelen en die worden jaarlijks aan het gemak van de gebruikster aangepast. Alles waar je je aan ergert is een jaar later opgelost. Deze flacon is nog van generaties her. Hij hoort voor de helft met vloeistof gevuld te zijn, maar dat is al lang niet meer zo. Eerder een zesde. Dikke drab. Als ik daar de verfcreme doorheen probeer te schudden ontstaat er een klonterige pasta in de kleur donkerzilvergrijs. Dat heb ik nog nooit gezien. Welk risico loop ik? Groen haar? Men moet wat overhebben voor heur haar.

De dikke grijze pasta blijkt maar genoeg voor de helft van mijn hoofd. Met water probeer ik de drab over het hele hoofd te verplaatsen. En als ik het dan onder de (Duitse wonder)douche wil afspoelen wordt het water niet meer warm. Gasfles leeg.

Belevenissen van de hedendaagse vrouw vóór het ontbijt. Waar doe je het voor? Voor jezelf, Lucie Theodora. Bobby, die voor de kóffie (die hij ná het ontbijt nuttigt) vrijwel niets opmerkt, ziet niets.

Geen opmerkingen: